Käsityöt ja chilit

11 marraskuuta, 2010

Neulottu mekko

Lopultakin olen saanut neulotun mekkoni täysin valmiiksi. Lopputulos on mieleinen.



















Yläosa on ainaoikeinneuletta, vartalo-osa sileää ja helma ainaoikeaa poikittain. Mekko on kokonaan saumaton ja neulottu ylhäältä alaspäin.


















Olalla loin ensin selkäkappaleen silmukat ja poimin niistä etukappaleen silmukat. Tulee mukavan napakka olkapää, toisin kuin jos tekisi väliaikaisen aloituksen kautta.












Pyöröneuleeksi yhdistin kainaloiden kohdalla. Kainalon alle loin tarvittavat silmukat samalla.


Helmaan tein "reunapitsiksi" yksinkertaista pykäläreunusta. Reunus on suoraan neulottu kiinni helmaosan silmukoihin, poikittaisesti. Tuli hyvin joustava ja hyvin asettuva rajapinta, ei kiristä, vedä tai työnnä. :) Reunus on sitten lopuksi silmukoitu umpeen.
 













Siltä varalta, että tätä pystyisi pitämään oikeina pakkaspäivinä, tein tähän irrotettavat hihat. Ne ovat napilla kiinni olkapäillä. Saa nähdä, onko tällainen miten toimiva systeemi ja tuleeko käytettyä. Mukavat pienet napit löytyivät kesällä ostetusta alennusnappipussista, Eurokankaasta hamstrattua. Väri, tumma violetti, käy hyvin mekon raitoihin.


















Hihat neulottu pyörönä ylhäältä alaspäin. Hihoissa on pyöriön muotoa yläreunassa. Yksityiskohta ennen nappien kiinnittämistä:














Hihansuun päättelyyn kokeilin jotain parempaa päättelyä kuin normaali ylivetokavennussysteemi. Nettisurffauksen perusteella ompelin silmukat "yhteen" siten, että tuli hyvin joustava ja silti siisti reuna. Vastaa sitä, kun neuleen alussa luo silmukat yhdellä langalla kieputtamalla puikon ympäri.














Mekon malli on omasta päästä mittojen mukaan. Raidoituksen suunnitteluun käytin apuna raitageneraattoria. Lanka Novita Rose mohair, hihojen kanssa kului noin 250g. Luulin, ettei alennuksessa ollut sininen lanka yksinään riittäisi, mutta sitä jäi kolmatta kerää (yli 100g). Raitalangat ostin erikseen normaalimyynnistä. Laskukonetta ja mittanauhaa tähän on muutaman kerran käytetty, mutta eipä se mitään :) Hihoihin jäi pari minimaalista virhettä, joita en viitsinyt rueta purkamaan, eivät näy päällystakin alta ulkona ja sisällä hihat ovat liian kuumat pitää. Vyötärön raidat olisivat voineet olla ylempänä, mutta ei haittaa noinkaan. Ilmeisesti en ottanut tarpeeksi huomioon mekon helman painon venyttävää vaikutusta yläosan ujumisessa. Yksi varsinainen suunnittelu-bugi tuli, kun keksin tehdä hihat vasta kun mekko oli jo helmassa asti... Olisi pitänyt tehdä hihojen napinlävet yläosan ainaoikea-osuuteen. Nyt virkkasin pienet ketjusilmukkalenkit reunaan.

Kaikenkaikkiaan: mukava lopputulos, virheet eivät harmita, neulomimen oli vaivatonta ja nopeaa tehokkaan neulontaprosessin vuoksi. Nyt ei palele talvella! Tekisi melkein mieli tehdä toinen :) Ei vaiskaan, en ainakaan lähiaikoina ehdi. Vaikka onhan mulla tuolla ne tätä varten ostetut 900g Floricaa hipaisematta :O

Tunnisteet: ,

1 Comments:

At 15:05, Blogger MysteryKnitter said...

Hieno! Kyllä olet todellakin taitava.

 

Lähetä kommentti

<< Home