Käsityöt ja chilit

31 maaliskuuta, 2011

Pikkutytön kaarrokevillatakki

Minulle tuli hinku tehdä Pikkusiskolle ns. tyypillinen tyttöneule, eli jotain pitsineuleen tynkää, ätläkän punaisen värinen :D ja kaarrokeneule. Kaikki netistä löytämäni kaarrokeneuleiden ohjeet ovat kuitenkin tökkineet pahasti, koska niissä näyttää kaulus olevan levällään pitkin olkapäitä, eikä kaulan ympärillä nätisti. En ole aiemmin tehnyt yhtään kaarrokeneuletta kellekään.

Langaksi valikoitui selvästi parhaimpana Viking Ville-lanka, joka on oikein nätin väristä pienen päällä. Sitä jäi 300g:sta jäljelle tasan 50g, eli kulunki lienee ollut 250g (en punninnut, takkia en saa punnittua tarkasti). Lanka oli hyvin pehmeää valmiina neuloksena, ei näytä kutittavan edes paljasta ihoa vasten ollenkaan. Napakkaa neuloa kuitenkin. Koostumus 75%villa, 25%polyamidi ja juoksevuus sama kuin 7V:llä.

Hartaan suunnittelun ja mittailun (valmiista puseroista) ja laskukoneen räpeltämisen jälkeen pääsin lopulta neulomaan. Aloitin kauluksesta alaspäin. Tein kaarroketta 15cm, samalla pari pitsiraitaa siihen ja lisäsin tasaisesti jokaisella oikean puolen kerroksella niin, että sain laskujen mukaan tarpeeksi leveyttä. Niskaan ja olkapäille piti tehdä enemmän kerroksia kuin etupuolelle, että kaulus todellakin istuisi kaulalla eikä hartioilla. Sitten vaan kaarrokkeen jälkeen hihat ja miehusta erikseen ja suoraa neuletta eteenpäin. Olin jo niin sekaisin aivovoimistelusta siinä vaiheessa, että unohdin tehdä kainaloaukon muotoilua miehustaan... Tässä on jo erotettuna miehusta ja hihat (väri ihan outo, yön pimeydessä kuvattu Niiskuneidin päällä) :


Hihoissa yritin korjata miehustan töppäilyä tekemällä lyhennettyjä kerroksia hihan ulkoreunalle. Kyllä se ikäänkuin ratkaisi ongelman. Hihoista tuli muutoin aika kapoiset, toivottavasti ne nyt mahtuvat sitten... Tarkoituksena on pitää tätä takkia ensi talvena, joten takki on nyt vielä iso.

Napit; Eurokankaasta ei löytynyt sopivan värisiä (tumma aniliini, fuksia, syklaami, miksi kukakin tätä kutsuu). Tilasin sitten sokkona netin kautta Kangastukusta, ja väri sattuikin ihan oikein! Eikä ollut kallista.

Kuvassa kaarroke. En tiedä mikä noissa kainaloissa meni pieleen. Löysin tätä neuloessa Novitan ohjeen samanlaiselle vaatteelle, eikä siinäkään ollut mitään parannusta noihin kainalon istuvuus -ongelmiin.


 Onhan tämä kuitenkin ihan mukavan näköinen lapsen päällä...


Selkäpuolelta, tässä kuvassa on parhaiten väri näkyvillä.


Nappien ollessa jo paikallaan vaatteessa poseerauskin sujui:


Pituutta takilla on reilusti, koska minua ärsyttävät liian lyhyet lasten neuleet :D Ja koska minua ärsyttävät myös liian leveät lasten neuleet, olen tehnyt tästä kapeamman (mannekiinin rinnanympärys 52cm, takki noin 68cm, ohjeissa monesti jopa 80cm :O)

Johtopäätökset: kaarroke ja minä emme ole kavereita. Tämä oli testi, ja toista tällaista ei vähään aikaan tule. Lanka oli silti hyvä, ja ehkä tätä tekelettä yhden talven onnistuisi pitämään koon puolesta? Ainakin kaulus onnistui, se on kaulalla :D

Tänään tein uuden mallitilkun Butterflystä.

Tunnisteet: , ,