Käsityöt ja chilit

12 maaliskuuta, 2011

Pikkusiskon ruokavalio

Kuukausi sitten käytiin lastenpolin refluksilääkärillä. Koska pH-mittauksessa näkyi jonkin verran, mutta ei ihan hirveästi tapahtumia, ei otettu Prepulsidia käyttöön, vaan jatketaan aika hyvin toimivalla omepratsolilla. Vaihdettiin kuitenkin lääke sellaiseksi, että siinä on vain s-kiraalista enantiomeeriä (Nexium 10mg). Aiemmassa lääkkeessä oli kummatkin peilikuvat mukana ja tuli syytä epäillä niiden kunnollista imeytymistä. Sittemmin huomattiin, että uusi lääke toimii ihan samoin kuin entinenkin; ei ole imeytymishäiriö kyseessä. Ei saatu annosta puolitettua.

(Edit syksy 2011: pitemmän Nexium-käytön jälkeen rupesivat ilta-ajan oireet lisääntymään. Vaihtaminen takaisin Loseciin lopetti ne heti. Epäilen tämän perusteella, että s-kiraalinen enantiomeeri imeytyi hyvin ja meni ns. "läpi" jo päivän aikana, koska se otettiin aamulla, jonka takia illalla oireet tulivat. Losecin osalta epäilen vastaavasti, että r-kiraalinen enantiomeeri ei oikeasti imeydykään heti, vaan sen osalta Pikkusiskolla on jonkinlainen "imeytymishäiriö", jonka takia lääkkeen vaikutus kestää selvästi yli vuorokauden. Tältä osin tämä "imeytymishäiriö" on siis ihan hyvä asia!)

Lääkäri otti varalta vielä lisää allergiatestejä vuosi sitten yksityisellä otettujen perustestien lisäksi. Erityisesti testattiin nyt maitoa. Testin tuloksessa kesti lähes kuukausi tulla, ja yllättäen siellä olikin maidon ja kananmunan IgE koholla ja lisäksi maidon IgG koholla. Vuosi sitten oli kuulema puhtaat (no joo, samainen lääkäri sanoi, että erikoisruokavalioille ei ole tarvetta ja että sisko on ihan terve...) Voihan tietysti olla, että silloin 8kk iässä ei ollut vielä niin paljon saanut itse suoraan maitoa ja munia, että olisi vasta-aineet nousseet yli rajojen... Nyt jätettiin nämä molemmat ainekset pois ja seurataan rupeaako mitään tapahtumaan. Olevinaan itsekin testasin maidon poisjättöä silloin vuosi sitten, mutta se ei tuntunut vaikuttavan, enkä siksi ole pitänyt sitä syypäänä refluksiin.

Kukapa tietää... Miehen luettua maidon homogenoinnin vaikutuksista en enää ihmettele, vaikka homogenoitu maito olisikin syyllinen. Tätä tukee myös se, että imetyksen lopetus (ja siirtyminen täysin lehmänmaitoon) ei ole parantanut Pikkusiskon vaivoja, pikemminkin päinvastoin (ei pärjätä enää ollenkaan ilman happosalpaajia, kun rinnalla ollessa ei syöty muuta kuin Gavisconia ja sitä rintaa). Lapset ovat nyt käytännössä molemmat maidottomalla, vanhemmat syövät hyvin rajoitetusti homogenoituja maitotuotteita.

Jokapäiväiset päiväunet jätettiin pois, koska sisko rupesi valvomaan klo 23 asti, eikä äiti jaksa nousta sitten kovin hyvin aamulla klo 6 veljen kanssa, kun sitä omaa aikaakin olisi ihan hyvä olla (jo yksistään byrokratiaan, ärrr, hirveästi lippujen ja lappujen täyttelyä). Nyt molemmat menevät useimmiten yhtä aikaa nukkumaan heti klo 19 jälkeen ja päiväunet otetaan vain, jos niille näyttää olevan tarvetta.

Tunnisteet: ,