Käsityöt ja chilit

21 toukokuuta, 2011

Tumma suklaa

Nykyisin tuntuu, että tumman suklaan (70% tai yli) käyttöä suositellaan vähän joka puolella kaikenlaisten terveyttä edistävien vaikutusten ja vähähiilihydraattisuuden vuoksi. Suositeltu annoskoko mainitaan olevan "kohtuullinen". No mikä sitten on kohtuullinen annos tummaa suklaata ja mikä on liikaa ja mitä sitten jos syö liikaa?


Suklaassa, erityisesti tummassa suklaassa, on theobromiini-nimistä ainetta, joka löysyttää kehon tahdosta riippumattomia lihaksia, kuten mahalaukun sulkijaa, verisuonen seinämiä, keuhkoputkia ja suolen seinämiä. Tässä syy siihen, miksi refluksitautisten ei kannata syödä suklaata. Theobromiini on myös elimistöä kuivattava aine ja sydänstimulantti. 

Wikipedian mukaan ihmisillä myrkytysoireita aiheuttaa suun kautta nautittuna theobromiiniannos 26mg/painokilo. Tyypillisessä tummassa suklaassa samaisen sivun mukaan on theobromiinia >14g/kg. Toisen lähteen mukaan määrä olisi noin 8.8g/kg. Lasketaanpas: myrkytyksen saadakseen 60kg painavan henkilön tulee syödä 0.026g/kg * 60kg = 1.56g puhdasta theobromiinia, eli tummaksi suklaaksi muutettuna 1.56g / (noin 10g/kg) = 0.156 kg suklaata. Tämä on samankaltainen tulos kuin toisessa yhteydessä on esitetty.

Theobromiinin biologinen puoliintumisaika ihmisellä on noin 7 tuntia.

Johtopäätös: jos hyvän aineenvaihdunnan omaava keskikokoinen ihminen syö 100-200g tummaa suklaata muutamassa tunnissa, voi rueta odottelemaan myrkytysoireita. Niitä ovat mm. sydämen rytmihäiriöt, oksentelu, runsas virtsaus, ripuli, (pyörtymis)kohtaukset, jne.

Tunnisteet: ,