Käsityöt ja chilit

12 marraskuuta, 2011

Pikkusiskon tila

Losec-lääkkeen annostus on nyt saatu ilmeisesti stabiloitumaan annokseen 10mg/2vrk, eli tabletti joka toinen aamu. (Edit 13.11.2011: pitikin mennä kehumaan, tänään sitten rykimiskohtauksessa oksennettiin ihan lattialle asti, mikä on jo aika huonosti. Rykiminen on muutenkin ollut kumman tiheää tässä jo useamman viikon, joten nyt menee lääkitys takaisin alkuperäiseen annokseen 1tabletti päivässä ja katsotaan myöhemmin uusi yritys alentaa annostusta.)

Lääkkeen vähentämisen yhteydessä on taas pitänyt rueta enenevissä määrin kantamaan pieni uneen iltaisin. Välillä oli jo kausia, jolloin saatettiin nukahtaa sänkyyn pötkötellen tyynyröykkiön ja vinon pinnasängyn päällä. Joka tapauksessa varmin tapa saada turhat ilmat mahasta ulos ilta-vesitilkan jälkeen on kanniskelu. Pikkusisko painaa jo lähemmäs 12 kg (vaikka on -10% neuvolan käyrillä), joten kantaminen 15min käy ihan kuntoilusta. Useimmiten lisäksi pitää olla äiti, vaikka parina iltana myös isin kanssa on nukahtanut.

Ruokavalio on edelleen tiukka. Maitoa kärsii antaa alle 1rkl/vrk, eli mausteen tapaan. Viljoja vähän paremmin, mutta suurta määrää ei voi niitäkään antaa, eikä esimerkiksi mitään tavanomaisia marjapiirakka-kakku-leivonnaisia normaaleja määriä. Palasen vehnä-kaura-leipää voi syödä onneksi. Jos sotkee maidon, kananmunan ja viljat kerralla annettavaksi, se pahentaa oireilua. Soijavanukas auttaa ilmeisesti samaan tapaan kuin "normaaleilla ihmisillä" jogurtti närästykseen. Ketsuppia maistoi kerran, eikä (onneksi!) suostu enää syömään sitä. Näin joulun ja synttäriruljanssin lähestyessä sitä välttämättä taas rupeaa ajattelemaan esim. kakkujen ja torttujen paistoa, ja muita rasvaisia ja närästäviä jouluruokia, ja niitä voidaan ehkä maistella hiukan, muttei paljon mässätä.


Pikkuisella on yläetuhampaassa nro 2 kiilteetön alue, joka täytyy tukkia jossain vaiheessa. Sen takia kaikki happamat ruoat ovat tiukasti rajoitettujen listalla meillä. Hammashoitajalla syyskuussa käydessä hammastäti julisti, että kyllähän siellä Pikkusiskolla karies-bakteerit on, kun kerran on reikiäkin (3kpl). Otettiin samalla S.Mutans -viljely, jo toista kertaa, ja nyt täti kaivoi tarkoituksella yhden näytteen (kaikkiaan neljästä) juuri siitä kiilteettömästä kohdasta. Nollat sieltä tuli jälleen, eli ei kasva mitään. Ensimmäistä kertaa kuitenkin oli semmoinen ihminen, joka yhdisti selvästi refluksin ja astman yhteyden potilailla. Tämä tuli esiin, kun täti kertoi meille, että monesti astmaatikoilla on alkavaa reikiintymistä hampaissa jo nuorella iällä (olimme kertoneet refluksitaudista). 

Aihetta sivuten; löydettiin kerran suomalainen tutkimus astmaatikkojen hampaiden reikiintymisestä, jossa syy ei ole selvä. Löytyy lisäksi tutkimus refluksin ja astman yhteydestä. Lisäksi refluksin ja huonojen hampaiden yhteys on löydetty. Ja vielä täällä on löydetty, että noin 70% astmaatikoista kärsii myös refluksista. (Meillä ei ole astmaa, ainakaan vielä). 

Tunnisteet: ,

1 Comments:

At 23:45, Blogger MysteryKnitter said...

Hyvä ettei ole astmaa. Minä olen astmaatikko, ja se ei todellakaan ole kivaa, kun jokainen hengenveto vaatii taistelua. Näin siis vain, kun oikein paha kohtaus iskee. Tavallisiin riittää ihan avaava ja hoitava. Mutta hoitavaa ei tod. auta jättää pois yhtään, tai muuten alan köhiä kuin tuberkuloosipotilas.

 

Lähetä kommentti

<< Home